Utmana jantelagen

Ett ämne som många återkommer till mängder av gånger är den svenska jantelagen. Denna inofficiella lag som på något sätt berättar för oss alla att vi lever i en kultur där det är fult att lyckas och att man inte ska tro att man är något, och speciellt inte visa det. Det är ett lag som är till för att utjämna oss till likartade människor, men likartade intressen och beteenden som passar inom en viss ram. Den berättar att du inte tjänar något på att vara unik, det är bättre att vara som andra för att acceptera och att accepteras. En lag som motarbetar vårt syfte, den sanna jakten på individualism och att göra precis det som faller en in.

Både den ena och den andra sidan

Det finns många som menar att jantelagen är ett problem i Sverige, och det har till och med gått så långt att i vissa fall så uttrycker sig politiker om jante och hur ineffektivt det är för Sverige att ha denna form av kultur. Ta bara detta exempel:

Det finns också de som istället menar att jante kan vara något som är bra. Ett sätt för väldigt extroverta och skrytsamma människor att ändå känna någon form av återhållsamhet i sin publika roll, eftersom de menar att vi tröttnar på att lyssna på deras mängder av ord om deras egen förträfflighet. Som Alex Schulman http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/alexschulman/article15056872.ab

Vad som är rätt eller inte vet inte vi, men det finns poänger med båda sidor. Det som dock ska sägas är att jante ändå påverkar uppfattningen om sig själv och att det kan leda till att man trycker ner det som verkligen är en själv. Det vill inte vi, och av den anledningen menar vi att man kanske inte ska krossa jantelagen, utan verkligen utmana den och så hur långt man kan gå för att bli den man vill bli.